Klosterhaver - museer

  • Mange af de urter, buske og træer der i dag vokser vildt i Limfjordslandet og anvendes i kryddersnapse, blev i svundne tider dyrket i klosterhaverne. Vitskøl kloster mellem Løgstør og Hvalpsund har Danmarks mest berømte urtehave, den er et besøg værd.
  • Urtehaven i Lindholm i Nørresundbys vestlige udkant er også et besøg værd, haven indeholder omkring 300 forskellige læge- og krydderurter, blandt planterne mange "snapseurter", de må ikke plukkes i museumshaven, men der arrangeres rundvisninger med forskellige temaer bl.a. også om kryddersnaps.
  • I Hirtshals findes verdens eneste bjesk-museum. I Vendsyssel hedder en kryddersnaps en "bjesk" (bjesk/bitter) og vendelboerne har om nogen vedligeholdt traditionen med at sætte urter på snaps. Museet har en udstilling af bjesk. om sommeren vokser bjeskplanterne/snapseurterne i museumshaven. I forbindelse med omtalen af bjesk kommer man ikke uden om Signe Hansen, Signe blev kaldt Danmarks førende "bjeskbrygger". Signe forærede sin opskriftsbog med de forskellige blandinger til museet og da Signe kunne være fyldt 100 år blev der udgivet en bog "blade fra Signe Hansens bjeskbog".
  • Musset Herregården Hessel på Louns halvøen findes også en urtehave med planter til kryddersnapse. Urtehaven passes af snapselauget på Hessel. Mød snapselauget på Hessels aktivitetsdage, hør om de forskellige kryddersnapse og få smagsprøver.

Del siden